Καθαριότητα Σπιτιού. Τα 8 λάθη που κάνουμε και πως θα τα διορθώσουμε
Καθαριότητα Σπιτιού. Τα 8 λάθη που κάνουμε και πως θα τα διορθώσουμε

Όλοι πέφτουμε σε λάθη όταν καθαρίζουμε κι αυτά τα λάθη έχουν ενσωματωθεί στη ρουτίνα μας, έχουν γίνει κακιά συνήθεια. Με όλα αυτά τελικά καθυστερούμε να τελειώσουμε τις δουλειές μας και χάνουμε πολύτιμο χρόνο από τη μέρα μας. Χρόνο που θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε στο να ξεκουραστούμε και να χαλαρώσουμε. Ας δούμε ποιες είναι αυτές οι κακιές συνήθειες στην καθαριότητα σπιτιού και πως θα τις διορθώσουμε.

Τα λάθη στην καθαριότητα σπιτιού που μπορούμε να αποφύγουμε

1. Ρίχνουμε υπερβολικές ποσότητες καθαριστικών

Οι περισσότερες νιώθουμε ότι απλώνοντας μεγάλες ποσότητες καθαριστικών πάνω στη βρωμιά, θα καταφέρουμε να καθαρίσουμε καλύτερα και σε βάθος. Όσο περισσότερο φάρμακο όμως ρίχνουμε, τόση περισσότερη ώρα πρέπει να κάνουμε μετά, για να το ξεβγάλουμε. Χρόνος και κόπος άδικος! Επιπλέον ξοδεύουμε χωρίς λόγο τα προϊόντα καθαρισμού. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αφήσουμε το καθαριστικό να δράσει και να τρίψουμε με το σωστό σφουγγάρι.

2. Ψεκάζουμε απευθείας επάνω στις επιφάνειες

Ψεκάζοντας απευθείας επάνω στις επιφάνειες που έχουμε σκοπό να καθαρίσουμε, αυξάνουμε τις πιθανότητες να αφήσουμε στίγματα και άρα λερώνουμε περισσότερο. Αυτό ισχύει ιδίως όταν η επιφάνεια είναι από τζάμι ή γυαλί, όπως τα παραθυρόφυλλα, η τηλεόραση, οι καθρέφτες. Άρα ψεκάζουμε πρώτα στο πανάκι μικροϊνών (ή το χαρτί κουζίνας) και στη συνέχεια πάνω στο έπιπλο ή την επιφάνεια.

3. Δεν αφήνουμε το καθαριστικό να δράσει

Κυρίως επειδή βιαζόμαστε έχουμε τη συνήθεια, αφού απλώσουμε το καθαριστικό, να το απομακρύνουμε κυριολεκτικά στο δευτερόλεπτο, για να τελειώνουμε με τη δουλειά μας. Το προϊόν καθαρισμού όμως πρέπει να σταθεί κάποια λεπτά, για να δράσει αποτελεσματικά. Άρα όχι μόνο δεν τελειώνουμε πιο γρήγορα με αυτόν τον τρόπο, αλλά δεν καταφέρνουμε και να καθαρίσουμε.

4. Δεν ολοκληρώνουμε μια δουλειά πριν πάμε στην επόμενη

Όταν κάνουμε τις δουλειές του σπιτιού μένουμε συγκεντρωμένοι σε ένα task κάθε φορά. Αφήνοντας μισοτελειωμένα τα πράγματα, για να καταπιαστούμε με άλλα, τελικά πελαγώνουμε και χάνουμε το μπούσουλα. Έτσι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σωστά και μεθοδικά και το αποτέλεσμα είναι μια τρύπα στο νερό. Έχω μάλιστα διαπιστώσει ότι είναι πιο αποδοτικό να κάνουμε ένα πλάνο για το τι θα καθαρίσουμε και που θα επικεντρωθούμε κάθε φορά. Δεν είναι απαραίτητο δηλαδή να τα κάνουμε όλα την ίδια μέρα, αλλά μπορούμε να μοιράσουμε τις δουλειές στη διάρκεια της εβδομάδας.

5. Παραλείπουμε σημεία που λερώνονται περισσότερο

Συγκέντρωσα τουλάχιστον 15 σημεία του σπιτιού που μας ξεφεύγουν στο καθάρισμα. Είναι σημεία που, επειδή ακριβώς μας ξεφεύγουν, μαζεύουν τελικά αρκετή βρωμιά επάνω τους! Πρίζες, διακόπτες, φωτιστικά, ο κάδος των σκουπιδιών, το χαλάκι της εισόδου είναι μερικά από αυτά που πρέπει να κρατήσουμε στο μυαλό, ώστε να τα καθαρίσουμε άμεσα την επόμενη φορά

6. Δεν καθαρίζουμε την ηλεκτρική σκούπα

Σκεφτείτε πόσους ρύπους απορροφά η ηλεκτρική κάθε φορά που σκουπίζουμε χαλιά και πατώματα. Άρα η ηλεκτρική σκούπα θέλει κι αυτή μια φορά στο τρίμηνο την περιποίησή της. Γιατί το να καθαρίζουμε το σπίτι μας με μια βρώμικη σκούπα είναι και λίγο σχήμα οξύμωρο! Συν ότι δεν θα ρουφάει καλά.

7. Τα σφουγγάρια που χρησιμοποιούμε είναι βρώμικα

Ξεκινάμε να καθαρίσουμε όλο το σπίτι και χρησιμοποιούμε το ίδιο σφουγγάρι ή πανάκι παντού. Αυτό το ξέρουμε όλες ότι είναι λάθος και παρόλα αυτά το επαναλαμβάνουμε. Είναι η κακιά συνήθεια. Και το να ξεβγάλουμε το σφουγγάρι (ή όποιο εργαλείο καθαρισμού χρησιμοποιούμε) μόνο με νερό, τις περισσότερες φορές δεν είναι αρκετό. Καλύτερα λοιπόν ενδιάμεσα να αλλάζουμε τα “εργαλεία” μας με άλλα που είναι καθαρά.

8. Καθαρίζουμε λάθος ώρες

Το ιδανικό είναι οι δουλειές του σπιτιού να γίνονται κατά τις πρωινές ώρες. Αναφέρομαι κυρίως στο τρίπτυχο ξεσκόνισμασκούπισμασφουγγάρισμα. Το πρωί λογικά είμαστε πιο ξεκούραστες κι έχουμε περισσότερη ενέργεια. Επίσης το φως της ημέρας μας βοηθά να βλέπουμε καλύτερα, άρα να εντοπίζουμε τα βρώμικα σημεία και να καθαρίζουμε πιο αποτελεσματικά. Βέβαια για μας τις εργαζόμενες νοικοκυρές μπορεί να μην είναι πάντα εύκολο αυτό, αλλά όποτε τουλάχιστον μπορούμε, επιλέγουμε τις πρωινές ώρες για το καθάρισμα.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το καλάθι μου (0 αντικείμενα)

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι.

error: Content is protected !!