Τι θα πρέπει να ξέρουμε για μια καλή στοματική υγιεινή.
Τι θα πρέπει να ξέρουμε για μια καλή στοματική υγιεινή.

Όταν μιλάμε για Στοματική Υγιεινή εννοούμε το σύνολο των ενεργειών για τη φροντίδα του στόματος όπως η απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας και η διατήρηση ενός περιβάλλοντος που δεν ευνοεί την εκδήλωση παθήσεων των δοντιών, των ούλων και γενικά της στοματικής κοιλότητας. Η καλή στοματική υγιεινή σε συνδυασμό με σωστή διατροφή και τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο αποτελούν τους τρεις σημαντικότερους παράγοντες για τη διατήρηση της στοματικής υγείας.

Ο κύριος στόχος της στοματικής υγιεινής είναι η φροντίδα των δοντιών και η αποφυγή των προβλημάτων από ελλιπή καθαρισμό από τις τροφές που προκαλούν τη μικροβιακή οδοντική πλάκα. Το λεπτό στρώμα μικροβίων που συσσωρεύεται πάνω στα δόντια είναι η αιτία των δημιουργούμενων οδοντικών προβλημάτων. Η ελλιπής στοματική υγιεινή επιτρέπει στα μικρόβια της πλάκας να αναπτύσσονται ανενόχλητα παράγοντας οξέα που υποδομούν την αδαμαντίνη (τη σκληρή ουσία) των δοντιών προκαλώντας τερηδόνα. Παράλληλα ερεθίζουν και μολύνουν τα ούλα δημιουργώντας ουλίτιδα (φλεγμονή των ούλων), που μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα.

Πολλά άλλα προβλήματα στοματικής υγείας όπως ( η άσχημη αναπνοή) προκαλούνται γιατί ο ασθενής αμελεί τους κανόνες στοματικής υγιεινής. Παθήσεις των δοντιών και των ούλων, όπως τα αποστήματα ή η περιοδοντίτιδα , έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα και στη γενική υγεία του σώματός μας, όπως αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων ή επιπλοκών της εγκυμοσύνης.

Η σημασία της Στοματικής Υγιεινής

Η πρόληψη είναι πάντα προτιμότερη από τη θεραπεία. Αφιερώνοντας λίγα λεπτά κάθε ημέρα για τον καθαρισμό των δοντιών μας μπορούμε να γλιτώσουμε την ταλαιπωρία της οδοντιατρικής θεραπείας και τα υψηλά κόστη που συνεπάγεται. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η σωστή στοματική υγιεινή πρέπει να μας γίνει συνήθεια που πρέπει να ακολουθούμε προσεκτικά κάθε ημέρα για όλη μας τη ζωή, ξεκινώντας από την παιδική ηλικία. Τα γερά δόντια μας επιτρέπουν να τρώμε και να μιλάμε χωρίς προβλήματα, και βοηθούν την εμφάνιση και την αυτοπεποίθηση μας.

Βασικές οδηγίες Στοματικής Υγιεινής

 • Βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για τουλάχιστον 3 λεπτά
 • Προτιμάτε μέτρια ή μαλακή οδοντόβουρτσα. Αλλάζετέ την κάθε 3 μήνες.
 • Χρησιμοποιείτε φθοριούχες οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα.
 • Χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.
 • Αποφεύγετε τροφές που βλάπτουν τα δόντια.

Για ποιο λόγο πρέπει να χρησιμοποιούμε οδοντόβουρτσα και οδοντόπαστα

 • Αποτρέπει τη φθορά των δοντιών
 • Εμποδίζει την (περιοδοντική) ασθένεια, η οποία μπορεί να βλάψει τον ιστό των ούλων και τα οστά που στηρίζουν τα δόντια, και μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια των δοντιών.
 • Εξοικονόμηση χρημάτων. Με την πρόληψη της τερηδόνας και της ουλίτιδας, μπορούμε να μειώσουμε την ανάγκη για σφραγίσματα και άλλες δαπανηρές διαδικασίες.
 • Βοηθά στην πρόληψη για κακή αναπνοή. Το βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα μας βοηθά να απαλλαγεί το στόμα μας από τα βακτήρια που προκαλούν την κακή αναπνοή.
 • Βοηθά να κρατήσουμε τα δόντια λευκά , να προλάβουμε τη χρώση από τα τρόφιμα, τα ποτά, το κάπνισμα κλπ.
 • Βελτιώνει τη γενική υγεία
 • Χρησιμοποιούμε μία οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο, το οποίο βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το καλάθι μου (0 αντικείμενα)

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι.

error: Content is protected !!